Alexander Swete rođen je u Bregenzu (Austrija). Studirao je gitaru u klasi profesora Konrada Ragossniga na Universität für Musik und darstellende Kunst  u Beču.  Osvajao je niz nagrada na međunarodnim takmičenjima, među kojima se ističu ona u Havani, takmičenje ARD u Minhenu i takmičenje u Parizu. Nastupao je širom Evrope, Sjedinjenih američkih država (New York – Carnegie Hall), u Australiji, Rusiji, Kubi, Turskoj, Iranu, Sjevernoj Africi, te na svim većim gitarskim festivalima, poput Salzburg Festival, Schubertiade Schwarzenberg i drugih. Repertoar koji izvodi obuhvata djela od renesanse do savremene muzike, s posebnim fokusom na sve značajne koncerte za gitaru i široki spektar muzike za kamerne sastave. Alexander Swete djeluje kao profesor na Universität für Musik und darstellende Kunst  u Beču. Od 2005. djelovao je i kao gostujući profesor na Muzičkoj akademiji pri Univerzitetu u Sarajevu. 

„... jednostavno oduzima dah. Ovo je bilo brzo sviranje bez gubitka na jasnoći, bez slabosti u zvuku, bez žrtvovanja boje ili dinamike, te bez odstupanja od muzičkog materijala.” (The Sydney Classical Guitar Society Magazine)

„... izvedba koja je u potpunosti očarala i uzbudila. To je bio takav način izvedbe koji ne ostavlja prostora umoru....” (Classical Guitar Magazine - London)