Nakon što je osvojila drugu nagradu na svom prvom međunarodnom takmičenju, Margarita Escarpa dobiva i jedan od najznačajnijih komentara; Maria Luisa Anido proglašava je 100% umjetnicom. Iste godine, Escarpa snima svoj prvi nosač zvuka u produkciji “Radio Television Espanola”, za koji je C.Cooper u članku za Classical Guitar rekao: “ona zna šta radi... ozbiljan i promišljen muzičar... kontrola tempa, dinamike i raspoloženja su za primjer”.Svoje muzičko obrazovanje stiče na “Real Conservatorio Superior de Musica de Madrid” u klasi cijenjenih profesora muzike, te pod utjecajem nekih od najboljih izvođača današnjice.
Diplomirala je sa izuzetnim uspjehom i stekla “Extraordinary Prize”. U isto vrijeme diplomirala je matematiku na “Universidad Autonoma de Madrid”.Osvojila je dva državna i osam internacionalnih takmičenja, uključujući “Solo Guitar Compeition” koji organizuje Guitar Foundation of America. Njen talent i nagrade su joj pružile priliku da redovno učestvuje na najznačajnijim festivalima u Evropi, Aziji i Americi.Kao solistica, Escarpa je snimila nosače zvuka za TRVE, Opera Tres, Naxos, La ma de Guido i GHA Records.
Trenutno djeluje kao profesorica gitare na “Conservatorio Superior de Musica de Vigo” gdje se i dalje usavršava u radu sa svojim studentima. Svira na gitari Matthias Dammann, te koristi D’Addario žice.Kritika i publika podcrtavaju njenu umjetničku senzibilnost i tehničku disciplinu, vođenu bogatom muzičkom edukacijom:

“ … Escarpa je publiku začarala. Ona je zaista prava muzička čarobnica.” Jeff Manookian, “The Tribune”, Salt Lake City (SAD).

" … najbolji omjer inteligencije i umjetničkog stila koji sam ikada čuo od jednog gitariste” David Letkemann, Guitar Magazine, Winnipeg, (Kanada)