Xhevdet Sahatxhija diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darka Petrinjaka. Dugo godina radio je kao profesor gitare u Muzičkoj školi Pavla Markovcu u Zagrebu. Predavač je na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu i vanredni profesor na  Fakultetu za umjetnost u Prištini. Obrazovao je mnoge naraštaje mladih gitarista od kojih su mnogi osvojili vrijedne nagrade na međunarodnim i državnim natjecanjima a danas su priznati umjetnici i muzički pedagozi.

Učestvovao je na mnogim renomiranim festivalima, kao što su: Anna Amalia u Weimaru (Njemačka), Guitar Art Festivalu, Enrico Mercatali u Goriziji (Italija), Mörska Sobota i Svirel u Sloveniji, Sarajevo Guitar Fest, Split Guitar Fest, Omiš Guitar Fest, Daleki akordi i Porečki tirando. Dobitnik je Godišnje nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga za 2004. godinu. U razdoblju od 2003. – 2009. godine bio je voditelj stručnih vijeća za učitelje gitare i mentor mladim nastavnicima.

Predsjednik je Hrvatske udruge gitarskih pedagoga. U razdoblju od 2009. do 2014. godine bio je direktor Muzičke škole u Novskoj. Uz redovan pedagoški rad vodio je Međunarodnu ljetnu gitarsku školu u Pučišćima i Milni na Braču a zadnjih godina u Poreču. Umjetnički je ravnatelj Peja International Guitar Festivala. Član je žirija na međunarodnim, državnim i regionalnim takmičenjima. Uz pedagoški rad nastupa kao solista i kao član raznih kamernih sastava na koncertima u zemlji i inostranstvu.