Jure Cerkovnik (Slovenija, 1990) mladi je slovenski klasični gitarist. Diplomirao je klasičnu gitaru 2013. godine na Universität für Musik und darstellende Kunst u  Beču u klasi istaknutog gitariste i pedagoga Alvara Pierrija, a u istoj klasi magistrirao je 2015. godine. Drugi magistarski studij nastavlja na Hochschule der Künste u Zürichu u klasi profesora Andersa Miolina, gdje radi i kao asistent. Učestvovao je na brojnim državnim i međunarodnim gitarističkim takmičenjima, te osvojio čak 17 prvih, drugih i specijalnih nagrada. Tu spada i nekoliko nagrada sa najznačajnijih takmičenja u Evropi poput nagrade sa Forrum Wien takmičenja u Beču (Austrija), Anna Amalia takmičenja u Weimaru (Njemačka). Pobjednik je i Slovenskog državnog muzičkog takmičenja.

U aprilu 2013. godine osvojio je prvo mjesto na takmičenju u okviru Sarajevo International Guitar Festivala, i time dobio priliku nastupiti na najvećem svjetskom gitarističkom takmičenju Guitar Foundation of America održanom u junu 2013. godine u Louisvilleu (SAD), gdje se plasirao među 12 najboljih takmičara. Nastupao je u zemljama Evrope (Italija, Francuska, Njemačka, Austrija, Češka, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija), te u SAD-u. U februaru 2017. imao je i svoj solistički debut u čuvenom Konzerthausu u Beču. Uživa naklonost glazbenih kritičara, pa je jedan njegov koncert održan u Ljubljani ocijenjen slijedećim riječima: “Cerkovnik je pokazao da je, iako vrlo mlad, sposoban kreirati vrlo duboku, narativnu, te mnoštvom emocija prožetu interpretaciju ozbiljne glazbe.” (Tomaž Gržeta)

Kao solist nastupao je sa vrhniškim simfonijskim orkestrom Simfonika (Slovenija), sa kojim je izveo koncert Joaquina Rodriga Fantasia para un gentilhombre, te sa Sarajevskom filharmonijom uz maestra Ralpha Kirchera iz Austrije, na kojem je izveo kapitalno djelo gitarističke literature, jedno od najljepših i najzahtjevnijih koncertatntnih djela, Concierto de Aranjuez Joaquina Rodriga. Više njegovih izvedbi snimljeno je za potrebe arhiva RTV Slovenije. Izvodi raznovrstan repertoar koji obuhvata gitaristička djela svih epoha, od renesanse i baroka, do savremene gitarističke literature 20. i 21. stoljeća.