Claudio Pio Liviero stiče svoje prvo muzičko obrazovanje na Konzervatoriju za muziku Gorizia, u klasi profesora Bruno Tonazzija. Diplomirao je gitaru na Državnom konzervatoriju za muziku “Benedetto Marcello” u Veneciji. Tokom školovanja usavršavao se uz renomirane profesore kao što su Abel Carlevaro, Leo Brouwer, Alberto Ponce i Francesco Mander (dirigovanje). Nakon toga započinje svoju koncertnu karijeru, te nastupa u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Španiji, Češkoj i Poljskoj,

Zapažene su njegove turneje u Kanadi, Argentini i Urugvaju. Kao solista, premijerno je izveo tek otkriveno djela Maura Giulianija Concerto op.38 za gitaru i gudački orkestar. Snimao je za potrebe RAI (Italija), TeleCapodistria (Slovenija), CFCF i CFMB (Kanada), Radio Clasica (Argentina). Rad sa Leo Brouwerom i Roland Dyensom inspirisao ga je da osnuje Gorizia Guitar Orchestra čiji je voditelj i dirigent. Kao direktor ovog orkestra, pored osvojienih nekoliko nagrada na takmičenjima, Liviero često nastupa na značajnim evropskim festivalima, te je snimio i 3 nosača zvuka. Član je žirija na internacionalnim takmičenjima festivala kao što su Genoa, Voghera, Split, Brno, Murska Sobota.

Trenutno djeluje kao direktor Muzičke škole Gorizia, osnivač i umjetnički direktor internacionalnog gitarističkog festivala “Mercateli” u Goriziji, za koji je nagrađen srebrenom medaljom koju je dodjelio predsjednik Republike Italije Giorgio Napolitano. Također je i umjetnički direktor International Bale-Valle guitar Festival (Hrvatska). Za svoja umjetnička dostignuća 2016. godine predsjednik Republike Italije Sergio Mattarelle imenuje ga “Cavaliere della Repubblica Italiana”.