Anton Črnugelj, studirao je gitaru na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, u klasi profesora Andreja Grafenauera i Tomaža Rajteriča. Tokom studija imao je priliku sarađivati sa renomiranim predavačima kao što su István Römer, Jordi Codina, Konrad Ragossnig, David Russell i Costas Cotsiolis. Kao solista i član kamernih ansambala nastupao je u Sloveniji, Austriji, Hrvatskoj, Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Grčkoj i Holandiji.

Već kao student bio je angažovan u nekoliko muzičkih škola kao predavač. Pored toga, diplomirao je elektrotehniku na Fakultetu za elektrotehniku u Ljubljani. Kao profesor gitare radio je u više slovenačkih škola: Muzička škola Črnomelj, Muzička škola Franca Šturma, Muzička škola Vrhnika, Konzervatorij za muziku i balet u Ljubljani. Njegovi učenici i student su zabilježili veliki broj javnih nastupa širom Slovenije, snimali za potrebe RTV Slovenija, arhiva Radio Slovenija. Nastupali su i na brojnim međunarodnim festivalima i takmičenjima, na kojima su osvojili preko 50 nagrada, dok je na većini takmičenja na kojima su učestvovali najmanje jedan njegov učenik osvajao prvu nagradu. Njegov uspjeh je dao je veliki doprinos prepoznatljivosti slovenačke gitarističke scene u Evropi.

Za njegov izuzetan uspjeh nagrađen je Diplomom Škrejanc za izuzetne uspjehe u oblasti muzičke edukacije, što je ujedno i najveća nagrada koju dodjeljuje Konzervatorij za muziku i balet u Ljubljani. Objavio je nekoliko članaka u muzičkim časopisima, te organizovao nekoliko predavanja koja su održali renomirani gostujući  predavači u Sloveniji. Član je žirija na regionalnim, državnim i internacionalnim takmičenjima, te je i tehnički savjetnik državnog takmičenja mladih muzičara TEMSIG. Čest je gost internacionalnih festivala, a djeluje i kao umjetnički direktor međunarodnog gitarističkog festivala “Guitar Week in Postojna”. Za promociju grada Postojna u međunarodnim okvirima, nagrađen je Srebrenom nagradom Općine Postojna.